Chipsleutel laten aanmaken?

ThunderSTreak

Mega Mijlenmaker
Veel motoren zijn tegenwoordig uitgerust met een beveiligingchip in de sleutel die via een ring rond het contact 'communiceert' met de elektronica van de motor waaronder de ECU. De chip deactiveert de startonderbreking waardoor het mogelijk wordt de motor te starten. Vaak wordt echter bij inruil vergeten om reservesleutels mee in te leveren en ook de 'rode' sleutel mist wel eens.

Zo was mijn Yamaha slechts voorzien van één sleutel voor het contact en dat is wat weinig. Een reservesleutel is toch het minste wat je wilt hebben. In overleg met mijn dealer een afspraak gemaakt bij Carmo in Helmond. Voor rekening van de dealer is een nieuwe reservesleutel aangemaakt. Proces is simpel. Je gaat naar Carmo in Helmond met je sleutel en levert hem in bij Kevin . Die loopt in de hal naar een PC en grist in het voorbijgaan uiteen bakje een 'blank' met lege chip. Hij scant de code van je originele sleutel en leest die direct in op de chip in de 'blank'. Al met al is Kevin binnen één minuut weer teug bij de balie om € 77,44 met je af te rekenen. Het enige wat je nog moet doen is op zoek gaan naar een 'hakkenbar' of sleutelboer die even de baard van je oude sleutel overzet op de nieuwe.

Voor €285,- wordt een hele nieuwe set aangemaakt: rode sleutel met twee sleutels voor dagelijks gebruik. Daarvoor moet je het contactslot uitbouwen (met de ring waarin de elektronica) en in sommige gevallen ook de ECU van je motor. Het geheel opsturen naar Carmo en binnen drie dagen heb je een compleet nieuwe set binnen. Dit laatste kan alleen met een kopie van het kentekenbewijs, van een geldig ID en onder betaling van € 285,-.

Toch nice to know lijkt me, ook voor Honda rijders.

Meer info?

www.carmo.nl
 

Mikey

4e versnelling
Bij Honda (in elk geval de 1300, maar wellicht ook de 1100) koop je bij de dealer een sleutel à +/- 30,- en met de originele sleutel, een stuk snoer, 1kilo ohm weerstand en met bij voorkeur een krokodillenbekje, en een 'how to' doe je het zelf in enkele minuten. (Incl. Verwijderen onderkuipje en indien 1e keer wellicht een half uurtje).
Dus geen dure PC/sofware of wat dan ook nodig.
Ook in dit geval even langs een sleutel boer die de sleutelbaard ook even netjes slijpt maar dan wèl vooraf, want hij moet passen om te kunnen 'inleren'.

Ik heb er een PDF van. Wel in Engels,
Maar mer duidelijke foto's.
Maar met mijn kennis van PC's en aanverwante zaken;
Hoe plaats ik hier een PDF?

Verstuurd vanaf mijn GT-I9195 met Tapatalk
 

Mikey

4e versnelling
Soms sta ik versteld van mezelf. ..:D

Zie trouwens net dat deze PDF de aansluiting in de kabelboom onder de buddy beschrijft. Het kan ook via de stekker op de sensor aan voorzijde motorblok.

Hier staat de andere manier beschreven. In NL dus wellicht beter.

http://www.**.nl/viewtopic.php?p=196639#p196639

Verstuurd vanaf mijn GT-I9195 met Tapatalk
 

waffie

Kilometervreter
Natuurlijk is een reserve sleutel handig maar meestal heb je die net niet bij als je ze nodig hebt.

En zoals Mike al aangaf, een beetje handigheid bied je bij Honda een betaal vriendelijkere oplossing voor zowel dealer als klant .
Schijnbaar is dit bij Yamaha niet mogelijk.
Deze gebruikers stuurt een dealer door naar de exclusievere sleutel coderings specialist
Vast om ze het idee te geven, dat ze wel iets heel speciaals hebben.
:p
 

ThunderSTreak

Mega Mijlenmaker
Natuurlijk is een reserve sleutel handig maar meestal heb je die net niet bij als je ze nodig hebt.

En zoals Mike al aangaf, een beetje handigheid bied je bij Honda een betaal vriendelijkere oplossing voor zowel dealer als klant .
Schijnbaar is dit bij Yamaha niet mogelijk.
Deze gebruikers stuurt een dealer door naar de exclusievere sleutel coderings specialist
Vast om ze het idee te geven, dat ze wel iets heel speciaals hebben.
:p

Beetje onzinnige opmerking waarbij de eigen interpretatie van de steller van het gequote bericht kennelijk de boventoon voert en het niet ter goeder trouw zijn van mijn dealer kennelijk door hem wordt aangenomen.Vind ik wat minder als je het verhaal er achter niet weet, noch kent.

Mijn dealer stuurt mij mij niet naar een exclusief sleutelcoderingsbedrijf om mij als klant het idee van 'iets speciaals te geven,' maar omdat hij niet meer in staat was om de reservesleutel en rode sleutel te achterhalen van mijn motor. Naspeurwerk bij de BMW-dealer waar de motor ooit aan verkocht was en bij de tussenhandelaar waarvan mijn dealer mijn motor voor zijn handelsvoorraad kocht leverden namelijk niets op. Omdat mijn dealer begreep dat ik niet meet slechts één sleutel wenste te werken, vond mijn dealer het niet meer dan reëel om voor zijn rekening een nieuwe reservesleutel te laten maken. We hebben dit gezamenlijk zo bepaald en het is voor hem en mij de beste oplossing. Heb nu twee sleutels en anders had ik er geen als mijn originele sleutel kwijt zou raken (of defect). Zelfs het aanmaken van een nieuwe rode sleutel is nu mogelijk zonder dat de antenne-ring of de ECU hoeft te worden vervangen; iets wat bij een Yamaha-dealer wel moet en je uiteindelijk een bedrag van tegen de € 700 gaat kosten.

Samenvattend: het geheel kost mij niets, ben slechts naar Helmond gereden om een extra sleutel te laten maken met ingelezen chip voor rekening van mijn dealer, waar ik tot gisteren maar één sleutel voor mijn motor had.

Hoe je het ook wendt of keert: blijft gewoon een goede service van mijn dealer die er vooral niet op uit is om mij op kosten te jagen, maar gewoon zoekt naar een redelijke oplossing.
 

waffie

Kilometervreter
Ik ben erg blij dat je mijn interpretatie niet goed hebt begrepen.

Iedere motorfiets dient geleverd te worden met min 2 werkende sleutels .

En jou wens voor deze 2 sleutels is niet meer dan normaal.
Ik zie de aflevering dus als onzorgvuldig.
Ik vind het niet passen dat een klant zelf de actie moet ondernemen om aan die sleutels te geraken.
De vergoeding verandert niets aan het feit dat de dealer niet zorgvuldig is geweest.
Dat de klant dan zelf naar Helmond gaat is heel mooi maar als verkoper zou dit niet wenselijk moeten zijn.
Dat is geen service bieden maar handig delegeren.

Dit is mijn mening,
 

ThunderSTreak

Mega Mijlenmaker
Nogmaals, ik denk dat je beter geen oordelen over anderen vormt. De aflevering was zeker niet onzorgvuldig. Wat jij niet vindt passen tussen een klant en een leverancier heeft er niets mee te maken: klant en leverancier bepalen samen hun relatie die voor jouw informatie al iets langer duurt dan 25 jaar. De dealer is niet onzorgvuldig geweest; hij lost slechts een probleem op samen met zijn klant en waar beiden vanaf het moment van aflevering al afspraken over hadden lopen.

Jij noemt het feit dat ik naar Helmond rijdt handig delegeren...het is en blijft een oplossing waarvoor dealer en ik gekozen hebben. Want de andere optie was geweest dat ik mijn enige sleutel had moeten inleveren; per post via de dealer had moeten opsturen (risico op verlies), drie dagen mijn enig sleutel kwijt was geweest en mijn motor niet had kunnen gebruiken terwijl ik hem toch dagelijks nodig heb. Plus het risico wanneer de sleutel weg zou zijn geraakt (niet ondenkbaar met PostNL)de motor voor veel langere tijd zou stilstaan: ECU verwijderen plus immobilizer en dat geheel vervangen tegen aanzienlijke meerkosten en zeker een extra werkweek.

Dat mijn motor verkeerd afgeleverd was is ook niet waar. Het was bekend bij aflevering en de dealer heeft zelf meerdere zoekpogingen gedaan om de sleutels te achterhalen, alleen is dat niet gelukt.

Je kunt een eigen mening hebben, maar die respecteer ik in deze niet, temeer daar je met je posting het handelen van een dealer die alles in overleg met zijn klant doet in diskrediet tracht te brengen. Daar kan ik geen respect voor opbrengen temeer daar je de casus niet eens kent.
 
P

panfiets

Guest
meningen mogen verschillen, lijk me, wanneer netjes uitgevoerd, gezond.
 

marc pan

Klokje Rondrijder
Een koude douche kan wonderen doen.
 

willskracht

2e Versnelling
Keurige service van je huidige dealer hoor , zo hou je een knolletje centjes in je zak . Dat zijn de betere dealers !! Toppie
De afleverende party laat het wel een beetje schieten .. Zoekpogingen ? Afpoeieren , hij had allang een andere sleutel moeten leveren .
Onze klanten zien me al aankomen ;
" kijk hier eens je nieuwe auto met wel 1 sleutel .. Die andere ben ik kwijt "
Denk niet dat klant mij grappig vind ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

ThunderSTreak

Mega Mijlenmaker
Wilskracht; kleine correctie op je posting. Afleverende partij en mijn huidige dealer zijn een en dezelfde; al 25 jaar. We hadden dit zo al besproken bij de aflevering, want toen al bleek dat er maar één sleutel was. Dealer heeft zelfs meerdere pogingen gedaan om de sleutels te achterhalen bij het bedrijf dat motor had ingeruild op een BMW en bij de tussenhandelaar die de motor aan mijn dealer verkocht had voor zijn handelsvoorraad. Meest waarschijnlijke is dat de zaak bij de tussenhandelaar zoek is geraakt, maar goed aan die vaststelling hadden we beiden niets. Een oplossing werd gezocht en is gevonden.

Je conclusie inzake service is echter volledig juist: mijn dealer komt zijn afspraken met mij na; al meer dan 25 jaar.
 

Mikey

4e versnelling
Wellicht bedoeld Wilskracht met 'afleverende partij' degene die de motor bij je dealer heeft ingeleverd? Dan klopt het als een zwerende vinger....

Verstuurd vanaf mijn GT-I9195 met Tapatalk
 

marccc

Kilometervreter
thunderstreak , ik vind dat de dealer de zaak perfect heeft afgehandeld ,

er was maar 1 sleutel ( wat met 2 de hand motoren zelfs veel gebeurd ) maar jou dealer is eerlijk geweest en heeft de sleutel zelf betaald , wat wil je nog meer ???
je ziet dat eerlijke mannen ook eerlijk behandeld worden ;)
de groeten van marccc
 

willskracht

2e Versnelling
Ohhh ts dan is het duidelijk .
Goed geregeld dan ! Hulde voor de dealer dan !!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

panman1100

VIP
Medewerker
De moraal van dit verhaal is duidelijk.

Er bestaan nog steeds zaken / mensen die gemaakte afspraken nakomen.

En dat mag ook wel eens vermeld worden.
 

marc pan

Klokje Rondrijder
Klopt Henk,
geen woorden maar daden.
En met velen zijn het woorden en dromen die ze proberen waar te maken.
En zo steeds weer opnieuw, tot ze er zelf niet meer uit geraken, en er zelf in hun eigen fantasie beginnen te geloven.
 
Bovenaan